6 frågor inför att köpa hus på landet

6 frågor inför att köpa hus på landet

Oavsett om du drömmer om att köpa hus på landet eller är i full färd att göra det kan dessa sex frågor inför husköpet vara behjälpliga.

1. Varför vill jag köpa hus på landet?

Vilka är skälen till att du vill flytta till landet? Det finns nästan lika många anledningar som det finns människor så det gäller att du lär känna dig själv i detta. Om det är drömmen om en annan livsstil som hägrar kan det vara en bra idé att försöka bilda dig en uppfattning om vad livsstilen skulle innebära i praktiken. Då blir det lättare att förverkliga drömmarna.

2. Var bor mina släktingar och vänner?

För de flesta är det skönt att ha släktingar och vänner på nära avstånd så att man kan träffas ofta.

3. Vilka förutsättningar finns på orten?

Förutsättningarna för exempelvis jobb och rekreation är en viktig aspekt att väga in i husköpet. Är det långt till jobbet och händer det roliga saker i bygden? Eller kanske ännu viktigare: hur fungerar sjukvården och barnomsorgen på orten? Det kan krävas en hel del efterforskning för att få en klar bild av platsen. Fördelen med att vända dig till mäklare som Blok är att de har koll på de olika förutsättningarna och hur du kan skapa dig en smidig tillvaro på landet.

4. Vilket hus vill jag ha?

Beroende på vad du vill göra på landet kommer du att behöva köpa hus efter det. Om det är odling och djurhållning som lockar måste du tänka på att köpa en fastighet med tillhörande mark. Om du snarare drömmer om att rusta upp ett gammalt ödehus är det kanske inte en stor bit mark du i första hand söker efter, utan ett passande renoveringsobjekt.

5. Hur mycket är jag beredd att göra själv?

Hus på landet kan vara i mer eller mindre gott skick, men det finns förstås sprillans nya hem till salu där också. Många större renoveringsprojekt slukar pengar i form av kostnader för både material och hantverkare. Att exempelvis djupborra en brunn kostar minst 100 000 kronor, så i många fall kan det vara önskvärt att en brunn redan är på plats. För de större projekten krävs oftast en kunnig hantverkare. Vissa mindre projekt klarar du dock av att göra själv, som att måla fasaden eller att tapetsera om.

6. Vilket övrigt ansvar medföljer husköpet?

Husägare på landet kan inte sällan behöva gå samman för att se till att vägarna är skottade och framkomliga vintertid, som ett exempel på vilka ansvar som kan medfölja husköpet. Om du äger mark och skog kan det vara du som måste se till att inga träd hotar att falla ner och orsaka förödelse eller att inga fallna träd hindrar trafiken.

Kommentarer är stängda.
nisarg