Att ha bil på landsbygden

Att ha bil på landsbygden

Om man bor på landsbygden kan man inte räkna med att det går bussar, tåg eller tunnelbana flera gånger om dagen. I praktiken kan det rent av vara så att det inte finns någon kollektivtrafik alls på flera kilometers avstånd. Då är det viktigt att man har en bil för att man ska kunna ta sig till affären, till läkarbesök och till andra platser. Men att ha en bil på landsbygden är inte alltid så lätt. I stan är det ofta inte långt till bilverkstad men på landsbygden kan man snart stöta på problem med att ta sig dit om bilen plötsligt går sönder.

Punkteringar och däckbyten

Det kan vara bra att köpa billiga sommardäck för att åtminstone ha något sådant i beredskap om man får en punktering. Många moderna bilar har inga reservdäck, och den punkteringsspray som medföljer gör ingen nytta om punkteringen är stor. Små reservdäck som ofta följer med kan också vara omöjliga att ta sig fram med om vägen är i sämre skick. Att lära sig byta däck är närmast ett måste på landsbygden. Man tar sig inte långt med ett punkterat däck.

Enklare reparationer

Det kan också vara bra att ha lite kunskap om enklare bilreparationer. Det gör inte bara att man kan ta sig till en bilverkstad för mer hjälp, utan man kan också spara en del pengar på det. När det gäller enklare rostlagningar till exempel kan man i de flesta fall göra mycket på egen hand.

Väghjälp är bra att ha

Om man har bilen minst halvförsäkrad kan man också teckna så kallad väghjälp. Det innebär att man får ett nummer att ringa om det skulle uppstå problem med bilen. En bärgningsbil skickas till platsen för att antingen avhjälpa problemet på plats, eller för att bärga bilen till en verkstad. Ofta kostar väghjälpen inte mer än några hundralappar per år och att bli hjälpt är i regel helt gratis. Bor man på landsbygden kan det här vara en bra försäkring.

Viktiga vätskor att ha hemma

Om man har en bil är det antagligen inte okänt att bilen behöver en del vätskor som spolarvätska, motorolja, kylarvätska och bensin. Det kan uppstå läckage och då behöver man kunna fylla på vätska. Om en slangklämma brister kan bilen stå utan kylarvätska och då är det bra om man har sådan hemma så man kan fylla på.

En bil som passar landsbygden

När man köper en bil är det viktigt att tänka på att man väljer en bil som passar stället man bor på. Det kan alltså vara klokt att välja en bil med lite högre markfrigång, och det är också en fördel om den är fyrhjulsdriven. Då kan man lättare ta sig fram även i sämre väglag och på dåliga vägar.

Kommentarer är stängda.
nisarg