Att starta företag på landsbygden

Att starta företag på landsbygden

Att starta upp ett företag kan vara lite nervöst, oavsett var man ska starta det. Om man bor på landsbygden kan det dock vara ett klokt sätt att få en inkomst på. Det kanske är långt att pendla till andra arbetsplatser och ibland kan det också finnas andra anledningar till att man startar upp ett eget företag. Det kan till exempel vara så att man har gått in i väggen eller blivit sjuk på annat sätt. Kanske orkar man inte arbeta på en vanlig arbetsplats, utan man behöver kunna bestämma lite mer över sin egen tid.

Ekonomi till uppstarten av företaget

Det kan kosta en del pengar att starta upp ett företag. Exakt hur mycket det kostar att starta företaget kan variera men om man behöver köpa in maskiner och liknande kan det kosta en hel del. Om man inte har något kapital uppsparat kan man ta ett företagslån via Qred för att täcka upp för utgifterna till en början. Det är dock klokt att tänka på att pengarna ska betalas tillbaka sedan.

Företagstyper som passar på landsbygden

I stort sett alla företagstyper passar på landsbygden. Om man har lite mark kan man starta upp en odling, ett äggeri eller kanske en riktig lantgård med hästar, kor och grisar. Bor man på landsbygden är konkurrensen ofta inte så stor, speciellt inte om man väljer att starta ett företag inom en mer ovanlig nisch.

Söka bidrag

Om man vill starta ett företag på landsbygden finns det en hel del olika bidrag och investeringsstöd man kan söka från organisationer och annat. Det kan också vara så att den aktuella kommunen har olika stipendier och annat man kan ansöka om. Ofta är det för att de vill uppmuntra speciellt unga personer till att flytta ut på landsbygden. Att skapa en levande landsbygd är också något kommuner på många håll eftersträvar.

Nackdelar med att ha företag på landsbygden

En nackdel med att ha ett företag på landsbygden är att det kan vara lite svårare att få kunder. Även om man marknadsför sig i lokala tidningar med mera kanske tjänsterna inte är lika eftertraktade där som i en större stad. För en frisör är det till exempel inte lika lätt att få nya kunder som det är för en foderförsäljare. Många gånger är det också så att rykten och annat sprider sig snabbt på landsbygden. Människor anlitar helt enkelt personer de känner, eller som bekanta känner. Som helt ny i bygden kan det ta ett tag att komma in i gemenskapen.

Hur startar man ett företag?

För att starta ett företag krävs det en del kunskaper. Man bör också ansöka om F-skatt eller A-skatt beroende på hur man har tänkt arbeta. Dessutom är det bra att tänka över vilken bolagsform man vill ha och så vidare.

Kommentarer är stängda.
nisarg