Bo på landsbygden
Att bo på landsbygden lockar många. Med närheten till natur, egen försörjning och ett intresse för djur och odling så är det mångas dröm att bo någonstans på den svenska landsbygden. Men tyvärr är det vanligt att det bara förblir en dröm eftersom det kan kännas svårt att ta steget att flytta. I den här artikeln har vi samlat några tips som du kan följa för att nå din dröm att bo på landsbygden.
Var ska du bo?
Om du inte är knuten sedan tidigare till landsbygden, alltså kanske tidigare har bott på en viss ort eller har släkt som gör det, kan det vara svårt att veta var du ska bo. Vill du fortfarande bo i samma län eller kan du tänka dig att flytta var som helst i Sverige?
När du kommit fram till var någonstans du eller ni ska bo är det dags att söka efter bostäder, det finns ett flertal hemsidor och verktyg som du kan använda dig av när du gör det. Surfa runt och se hur bostadsmöjligheterna ser ut på de olika orterna. Du kommer snart märka att utbudet med bostäder till salu kan variera.
Bra att tänka på när du flyttar till landsbygden
När du har valt vilken ort eller by du ska bo i finns det en del saker som är bra att tänka på inför flytten. Många kanske tänker att på landsbygden så bor man i hus som man själv äger. Men om du inte är där rent ekonomiskt än så är ett alternativ att hyra. Säg att du har hittat dina drömmars by som du vill bo i. Ett tips är då att höra sig för bland byns invånare om det finns möjlighet för dig att hyra för att eventuellt köpa i framtiden. Om du inte känner de som bor där har många mindre orter grupper på Facebook där du kan göra en eftersökning.
Om du inte vill hyra är möjligheterna större för dig att hitta ett boende om du köper det. Men något som du då ska ha med i beräkningen är att det kan krävas en del renovering eftersom många av de hus som finns på landsbygden idag har varit stående länge och inte är lika välskötta och renoverade som de hus som finns på bostadsmarknaden inne i städerna.
Andra saker som kan vara bra att veta innan man flyttar till landsbygden är avståndet. Det gäller både till affärer, sjukhus och skolor men också att om du skulle behöva ha tag i en rörmokare så tar det en stund innan de kan komma till dig. Många som bor på landsbygden har egen brunn, vilket också kan tillföra problem när vattnet tar slut.
Spara pengar och resurser
För att du ska kunna flytta behöver du ett kapital. Känns en flytt och köpet av en bostad långt borta så betyder inte det att det aldrig kommer att hända. Det kräver att du sparar pengar. Basera det du kan spara på din inkomst. Köp inget i onödan och gör det gärna second hand. Det ekonomiska tänket kommer du ha nytta av när du flyttar till landsbygden där du kan bli självförsörjande om du vill med exempelvis odling.