Bra att ha koll på när man flyttar till landsbygden

Bra att ha koll på när man flyttar till landsbygden

Många drömmer om att flytta ut till landsbygden. Man kanske vill ha några djur, möjlighet att odla eller bara lugn och ro. Men att bo på landet innebär inte bara fördelar. Det finns en hel del saker man bör ha koll på innan flytten.

Inte bara att ringa vaktmästaren

Om man bor i en lägenhet eller i ett hyreshus finns det i regel en teknisk förvaltning som sköter om husen. Då kan man ringa och få hjälp om diskmaskinen går sönder, eller om man får en vattenläcka. Har man ett eget hus på landsbygden är det inte lika enkelt. Då får man antingen lösa problemet på egen hand eller så får man ringa en fackman.

Viktigt med en bra bil

Vikten av att ha en bra bil ska inte heller underskattas. Om vägen är lite sämre kan man inte ta sig fram med en låg bil, och blir det mycket snö är en fyrhjulsdriven variant i regel nödvändig.

Egen brunn betyder vattenprover

Det finns många fördelar med att ha en egen brunn men man måste också tänka på en del saker. Den egna brunnen kan vara lite grund och då finns risken att vattnet sinar i den om sommaren blir torr eller om man använder mycket vatten. Man behöver också ta prover på vattnet med jämna mellanrum. Då analyserar man vattnet för att se så det inte innehåller farliga ämnen, smittor eller höga halter av olika mineraler. Ett vatten med radon kan vara farligt och om vattnet innehåller mycket järn kan det smaka illa och dessutom kan det färga tyger, hår och annat rödaktigt. I regel kan det vara klokt att ta vattenprover en gång om året. Om vattnet inte är bra kan man antingen borra en brunn på ett annat ställe, eller sätta in vattenfilter i huset.

Vikten av att vara förberedd

Om man bor på landsbygden en bra bit utanför stan kan det vara klokt att vara förberedd på oförutsedda händelser. Det kan bli strömavbrott, man kan bli insnöad eller så blir man sjuk utan möjlighet att åka hemifrån. Ut på landsbygden levereras i stort sett aldrig matkassar och det kan vara svårt att beställa mat online och få den hemlevererad. Att ha lite vatten stående i dunkar som byts med jämna mellanrum, samt konserver, hårt bröd och liknande hemma är inte helt fel. Då kan man klara sig ett bra tag även om strömmen skulle försvinna.

Mörkrädd på landsbygden

Om man bor i stan är det i stort sett aldrig helt mörkt. Det finns reklamskyltar, gatulampor, andra upplysta bostäder, byggnader som lyser och en hel del annat. Men på landsbygden blir det mörkt. Där finns bara de lampor man själv satt upp, och kanske någon enstaka gatulykta. Att vara mörkrädd på landsbygden är alltså inte något som rekommenderas.

Kommentarer är stängda.
nisarg