Gällstad – Den lilla textilbyn

Gällstad – Den lilla textilbyn

Ungefär tre mil utanför Borås ligger orten Gällstad. Det är en liten by med ca 600 invånare, som i slutet av 90-talet blev känd tack vare outletbutiken Lager 157. Under ungefär ett decennium blomstrade affärerna och nya outletbutiker dök upp i varje hörn. Under många år jämfördes orten med Ullared, som blivit känd på samma sätt tack vare lågprisvaruhuset Gekås.

Men vad hände med Gällstad, hur blev det känt och hur ser det ut idag?

Historian bakom Lager 157

1999 slog Lager 157 upp portarna i Gällstad och för världen för första gången. Grundaren Stefan Palm tog namnet från länsväg 157 som går precis utanför den första lokalen. Det började som en outletbutik där man enbart kunde göra fynd från andra märken. Så småningom utvecklades det och nu säljer butikskedjan istället i huvudsak sina egna produkter av märket 157.

Stor företagsamhet i orten

Gällstad blomstrade verkligen upp tack vare den nya outlet-butiken. Stora märken så som Vagabond och Kosta boda startade snart egna butiker i den lilla orten. Sammanlagt har det funnits över 50 olika butiksverksamheter de senaste 20 åren. Tyvärr blomstrade affärerna inte lika mycket in på 10-talet, då e-handeln började bli stor i landet.

Utkonkurrerade av e-handeln

När det gick att göra lika stora outlet-fynd direkt hemma vid datorn blev butikerna lidande, och många av de butiker som funnits i Gällstad har tvingats lägga ner på grund av detta. Idag finns fortfarande Lager 157 samt en handfull andra outlets kvar, men rusningen till orten är inte i närheten av vad den en gång var.

Idag har Lager 157 en egen webbshop som stöttar upp de fysiska butikerna, men det tog lång tid innan den kom igång. Konsumenter idag vill ha snabb och billig frakt gärna direkt hem till dörren, istället för att springa runt i en massa olika butiker. Precis som vi ser allt fler hemleverans-tjänster av mat och mediciner så har kläder och accessoarer länge varit något vi vill kunna köpa online.

Festivalen i Gällstad

När affärerna blomstrade så passade några gällstadbor på att starta en festival. Detta var under tiden som Hultsfred och Emmabodafestivalen var stora. Det ar helt enkelt många som ville åka på festivaler på små orter under somrarna. Succén blev dock inte långvarig.

Festivalen som kom att kallas “Yllerock” varade bara i två år, 2000 och 2001. Under den tiden hann många kända svenska artister besöka festivalen, bland annat Tomas Ledin, Carola, Magnus Uggla och Melina Wrede var där.

Trots att det inte blev någon långkörare var det upplyftande för samhället och satte Gällstad på kartan på ytterligare ett sätt. För Gällstadborna blev det ett varmt minne att dela med sig, alla som bodde i orten under den tiden kommer ihåg festivalen och minns säkert vilka artister de var och kollade på.

Kommentarer är stängda.
nisarg